Lonneke

Skûtsje

 

Lonneke

Skûtsjesilen (zeilen op een authentiek Fries zeilschip: beleef het zelf op het originele wedstrijdskûtsje van Stavoren: Lonneke. In de zomer doet de Lonneke mee aan het welbekende skûtsjesilen in Friesland (IFKS). De thuishaven van de Lonneke is Stavoren, maar in andere havens is opstappen ook mogelijk.

De Lonneke is een puur schip, met een uitstraling van pracht en passie. Een klassieke platbodem om snel mee zeilen, zonder frutsels en franje. Aan boord vindt u een traditioneel ruim ‘onder dek’ met een eenvoudige inrichting. Uiteraard is er voor iedereen aan boord een zwemvest aanwezig.

Geschiedenis van het Skûtsje

Skûtsjes werden gebouwd als vrachtschepen en waren bestemd voor het transport van turf, aardappelen, graan, bieten en mest op de noordelijke binnenwateren. Met het vervoer van turf over de Friese wateren moest het schip vaak grote gezinnen voorzien van het dagelijks brood. Het skûtsje de Lonneke werd gebouwd in 1908 en te water gelaten onder de naam ‘Twee Gebroeders’. Het schip deed jaren dienst als zeilende vrachtvaarder.